Jelenlegi hely

3 laktató leves akár 30 perc alatt?

Több kardinális problémával szembesülhet napi szinten egy anyuka, ha a "mit együnk ma?" téma kerül szóba. Az első a „gyorsan valami meleget, laktatót” kérdése. A másik inkább a tálaláskor merül fel: a „már megint ez van? Tegnap is ezt ettük!” – felháborodott gyermekhangon szinkronizálva. Erre a két kérdéskörre alakult ki nálunk ez a „3az1ben” megoldás.

Érdemes gazdag, laktató levesekben gondolkodni. És igen, némi trükkel meg lehet csinálni egyszerre egy alaplevesből akár három különböző levest is egy főzéssel.

Az alapleves

Hozzávalók (4 személyre – 8 adagra):

2 sárga- és 2 fehérrépa, ¼ zeller, 1 kis fej vöröshagyma egészben, 1 gerezd fokhagyma, 3 közepes burgonya

Elkészítés módja:

A zöldségeket megtisztítjuk, a karikára vágott répát és fehérrépát, kockára vágott zellert feltesszük pirítani egy kevés olajra. Beledobjuk a hagymát egészben, és hagyjuk pirulni 6-8 percet legalább. Ez majd egy nagyon szép sárgás alapszínt fog adni a levesünknek. Felöntjük kb. 1,5 -2 liter vízzel és ízesítjük: sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a fokhagymagerezdet is. Ha felforrt, kis lángra vesszük és beletesszük a kockákra vágott burgonyát.

Mi legyen belőle?

Ez az a pont, amikor el kell majd dönteni, hogy milyen levest is szeretnénk belőle csinálni. Én általában az első alkalommal ezzel kezdem, majd a következő étkezésre átvariálom kicsit. A következő verziókat kedveli a család:

1) Vegyes zöldséges:

Tehetünk a félig kész levesbe a burgonyával egy időben zöldborsót (forrástól számítva 7 perc alatt megfő, és még nem keményedik be), 6-8 db kisebb kelbimbót, pár dkg aprószemű tésztát, ami gyorsan megfő (pl. eperlevél).

2) Magyaros:

Ez egy fokhagymás-tejfölös rántással készült leves, kolbászkarikákkal és vajgaluskával.

Hozzávalók: Szükséges hozzá 1-2 gerezd fokhagyma, tejföl és liszt, édesnemes paprika, kolbászkarikák, a vajgaluskához egy tojás, liszt (amennyit felvesz), só és egy kis vaj.

Elkészítés módja: A leveshez hagyományos módon készítünk egy fokhagymás, paprikás rántást (nálam az arány: 1 púpos evőkanálnyi liszt, 1 kis gerezd fokhagyma, 1 csapot mokkáskanálnyi paprika és 3 evőkanálnyi tejföl). Ha felforrt a leves, jöhet bele a kolbászkarika. Amíg az átfő, elkészítjük a galuskát: a hozzávalókat összekeverjük, kicsit olajos vágódeszkára borítjuk és egy késsel kisebb galuskákat szaggatunk a levesbe. Ezzel a módszerrel olyan lesz, mint amit nagymamáink készítettek: kicsit nagyobb, háziasabb, olyan jól bele lehet majd „harapni”. Aki nem kedveli a lisztes rántást, mint sűrítési módszert, kipróbálhatja tört burgonyával sűríteni, úgy is nagyon finom.

3) Húsgombócos-tejfölös:

Az alaplevesbe darált húsból készült apró gombócokat teszünk, és fokhagymás tejfölös habarást készítünk hozzá.

Húsgombóc hozzávalói: 25-30 dkg darált hús, só, bors, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1evőkanál reszelt parmezán, 1 tojás sárgája (ha elmarad, az sem baj).

Elkészítés módja: A húsgombóc hozzávalóit összekeverjük, a gombóc kb. 10-12 perc alatt megfő. Ha majdnem kész, behabarjuk a levest: 1 csapott evőkanál lisztet, 2 evőkanál tejfölt összekeverünk, majd lassan növekvő mennyiségű levessel temperáljuk, és a levesbe keverjük. Mire felforr, kész a húsgombóc is.

Konyhai időnyerő tippek:

Sajnos Caarog-féle időnyerővel nem rendelkezem és varázslatokat sem tudok. De azért akad néhány tippem, mellyel hosszabb távon időt és energiát lehet spórolni.

Zöldségek:

havonta egyszer pár perccel több időt szánok a zöldségpucolásra, és több levesre való adagot lefagyasztok.

Húsgombóc:

akciós pulykahúsból bevásárolok 1,5-2 kg-ot, melyből több, mint 200 minigombóc kijön, mely szintén 25-30 darabos adagokban bedobozolva a mélyhűtőbe kerül.

Ízesítés:

hogy ne legyen hamar unalmas a leves, lehet variálni az ízesítéssel:

  • Némi füstölt szalonna vagy tarja nem tudja elrontani a leveseket.
  • Ha van otthon gomba, megpárolva egy kisebb adagot szintén bele lehet keverni a levesekbe.
  • Ha nincs időnk a vajgaluskára, lehet helyettesíteni bolti csipetkével, kézi tarhonyával, konyhakész hűtött nokedlivel. Ennek a főzési ideje hosszabb, így már az elején érdemes beletenni.

Levesbetétek:

burgonyagombóccal, grízgaluskával vagy virslivel is kiváltható a húsgombóc. A burgonyagombóc is előre legyártható, fagyasztva több hónapig is tárolható.

- ADL - Debrecenimami

Fotók: ADL

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére